Naar de Homepage
Column van de week: Rituelen gaan nooit vervelen.  ©
Sinds mensenheugenis wordt er niet alleen in verschillende religies maar ook daarbuiten met rituelen gewerkt. Zelfs in de dierenwereld bestaan rituelen. Hier zijn ze dan bedoeld zijn om een partner te lokken en te verleiden. Een mooie omschrijving van de betekenis van rituelen is: Gebruiken of gedragspatronen die regelmatig op een vaste, nauwkeurige manier worden uitgevoerd voor persoonlijke of openbare doeleinden. Een andere omschrijving is: Gedragsvoorschriften die ons helpen om bepaalde handelingen tot een goed einde te brengen. Voorbeelden van rituelen zijn: Bidden, mediteren & visualiseren, dans, zang, een begrafenisritueel, een trouwplechtigheid, een diploma uitreiking, feest- en gedenkdagen, een wens doen, tatoeages en piercings. Zo zijn er rituele plaatsen zoals Jeruzalem of Mekka en ook rituele voorwerpen zoals totems, trouwring, etc. Rituelen kunnen belangrijk zijn in ons leven omdat je je erdoor op je gemak kunt voelen. Hierdoor onstaat er meer balans in je leven. Door rituelen kan er zelfs een speciale band tussen de personen ontstaan, het versterkt de saamhorigheid. Als je je leven meer gaat richten op het "ontwerpen van je leven" dan op het "leven van je leven" dan worden rituelen helemaal onmisbaar. Je maakt dan gebruik van rituelen als een positieve affirmatie en zodoende werk je aan je "emotionele fitness". Je kunt s' morgens als je opstaat een ritueel bedenken om te mediteren of te gaan sporten of je er gewoon van tevoren op in te stellen dat je uitgerust en vol energie de dag gaat beginnen. Je kunt s' morgens even bounden met je partner en/of kinderen. Eenmaal op je werk kun je een vaste routine inbouwen om de prioriteiten te stellen in de taken van die dag en grofweg in te plannen hoe lang je erover gaat doen. Je kunt na ieder uur even een paar strekoefeningen gaan doen of een paar minuten gaan lopen of hele goede ademhalingsoefeningen doen. Ook het tussen door belangstelling tonen en complimenten geven aan collega' s of medewerkers werkt uitstekend. Aan het eind van de dag kun je een ritueel uitvoeren voor het bedanken van wat je die dag bereikt hebt en met wie je fijn hebt samengewerkt. Op de terugweg naar huis kun je er een gewoonte van maken dat je geniet van de omgeving en van het feit dat je vrij bent en nog leuke dingen kunt doen. S' avonds voor het slapen gaan, ga je bewust terugkijken op alle leuke dingen die je die dag beleefd hebt. Voor de minder leuke dingen kun je proberen te achterhalen wat de les voor jou hierin zou kunnen zijn. Als je deze rituelen een tijdje volhoudt dan zul je merken dat je veel positiever en actiever in het leven staat en veel meer kan hebben.

Mijn workshop "Meditatie & Visualisatie" is erop gericht om (meer) in contact te komen met je "innerlijke rust en wijsheid" en op de principes van een positieve levensstijl. Deze workshop is iedere woensdagavond van 17:30-19:30 op OTC-school in het Baroud Center vlakbij Promenade Shoppingcenter. Als je een persoonlijke sessie wil aangaan over dit thema dan kun je contact opnemen voor een afspraak. Je kunt ook mee doen aan mijn workshop "Je levensboom",  die iedere woensdagavond van 20:00-22:00 gegeven wordt. Dit is een goede introductie voor "Life design". Je leert daar een stuk van jezelf kennen en ook hoe je je levensdoelen in acties kunt omzetten. De workshop is bijzonder geschikt voor mensen die vanuit hun werk vaak beslissingen moeten nemen en voor mensen die vaak tegen beslissingen "aanhikken". Verder is de workshop geschikt voor iedereen die zich verder wil ontwikkelen.

Every day you have the chance to use (spi)rituals!
                                                                    (©  Ron Dokter)                                      
$title
 
             Copyright ©   2010-2014                                Laatst bijgewerkt: 28 mei 2014                             Aanbevolen beeldschermresolutie: 1280x800