Naar de Homepage
Column van de week: Introjecties.   © 
Wat is een introjectie?
Een introjectie is de innerlijke invloed van een andere persoon in onze psyche oftewel een "internalisering". Deze invloed is meestal afkomstig van mensen die grote invloed op je hebben, of dat in het verleden hebben gehad (meestal je ouders of verzorgers). Ze laten als het ware een kopie van zichzelf achter in je persoonlijkheid.
Ze leven dus als het ware voort in ons onderbewustzijn alsof ze een deel van onze persoonlijkheid hebben ingenomen. Het gaat in dit geval om de negatieve invloed die geïnternaliseerd is, de positieve invloed kunnen we natuurlijk behouden. Vooral als kind ben je het meest kwetsbaar en kom je vaak in situaties terecht die helemaal tegen je natuur in gaan. Als kind kun je je niet verweren of je verdedigen of goed voor jezelf opkomen. Je bent dus een makkelijk target voor introjecties. Voor onze persoonlijke groei is het belangrijk om ons bewust te worden van deze introjecties zodat we de negatieve invloed ervan uit onze psyche kunnen verwijderen. In zijn meest erge vorm kunnen er onderdrukte gevoelens en emoties zijn opgeslagen in onze psyche die er later op een zeer ongenuanceerde manier uit kunnen komen. Vaak gebeurt dat in relaties omdat je (onbewust) een partner aantrekt die bepaalde eigenschappen van één van je ouders heeft. Maar het kan zich ook in stressvolle situaties manifesteren.

Op welke momenten kunnen introjecties zich in onze psyche vormen?
Er zijn gevallen bekend dat zich introjecties kunnen vormen bij het ongeboren kind. Door de symbiotische band tussen moeder en kind kan het kind al issues van de moeder overnemen, bijvoorbeeld bij een moeder die tijdens de zwangerschap heel veel piekert over haar situatie. Het zal je ook niet verbazen dat bepaalde culturele verschijnselen ook met introjecties te maken kunnen hebben. Een introjectie kan zo van generatie op generatie doorleven en een hele cultuur beïnvloeden. En als je al in vorige levens geloofd dan kunnen ook daarvan introjecties zijn meegenomen naar je huidige leven, dus deze zijn dan al ontstaan voor je geboorte.

Het hele introjectie verhaal komt eigenlijk op het volgende neer: "wanneer ben ik, ik of wanneer is het iets van die ander" en "als het van die ander is dan ben ik eigenlijk niet mezelf" en "je bent pas gelukkig als je helemaal jezelf bent". Een ding is zeker, iedereen heeft introjecties geen enkel mens uitgezonderd. Probeer er alleen eens voor open te staan en of jij er last van hebt (of iemand anders er last van heeft).

Tijdens een hypnosesessie kun je ontdekken welke introjecties er bij jou "ingeslopen zijn". Tijdens de sessie zullen er dan één of meerdere beladen zinnen naar boven komen. Een paar voorbeelden hiervan zijn: "Jij zult nooit vooruit komen in je leven" of "je zult je hele leven blijven worstelen met problemen" of "jij bent nou eenmaal niet voor het geluk geboren" of "jij zult nooit een goede partner vinden", etc. Een introjectie manifesteert zich eigenlijk als een deelpersoonlijkheid (zoals reeds in een eerder artikel benoemd geef ik eerder de voorkeur aan de benaming "persoonlijkheidsdeel" omdat dit dichter bij jezelf staat en niet een apart deel van jezelf lijkt te zijn).
What's in a name nietwaar?

"My issue is my fathers issue is my fathers fathers issue (and so is my mothers)..."
                                                                                                                   (©  Ron Dokter)
$title
 
             Copyright ©   2010-2014                                Laatst bijgewerkt: 28 mei 2014                             Aanbevolen beeldschermresolutie: 1280x800