Naar de Homepage
Column van de week: Wat er ook gebeurt het komt altijd goed.  © 
Als je een leven gaat leiden met de instelling "wat er ook gebeurt, het komt altijd goed" dan zul je merken dat dat ook gaat gebeuren. Maar hoe ziet zo'n leven er dan uit?
Het gaat hier om wat Tony Robbins noemt "emotional fitness". Het gaat er dus om dat je jezelf kunt trainen in een positieve levensstijl. Het gaat dan vaak om je woordgebruik, je instelling hoe je je dag wilt gaan besteden en je capaciteit om met negatieve emoties te dealen. Veel mensen weten allang dat je jezelf op deze manier kunt trainen in een positieve levensstijl, maar nog steeds lukt het niet. Waarom? omdat je het gewoon moet doen! Niet af en toe een keer of even een paar weken maar met grote regelmaat en langere tijd achter elkaar. Vergelijk het maar met het gewone fitness. Alleen door met grote regelmaat te trainen train je niet alleen je spieren maar voel je je ook steeds lekkerder, stijgt je zelfvertrouwen en leef je gezonder. Als je een keer een dag overslaat dan pak je het gewoon de volgende dag weer op. In het woord "emotion" zit het woord "motion" dus "in beweging zijn"!

Je woordgebruik.
Bijvoorbeeld als iemand vraagt "hoe gaat het?" dan wordt dat vaak beantwoord met zinnen als: "Ach ik mag niet klagen" of "vandaag iets beter dan gisteren" of "ik ben zo moe" of "ach het gaat wel" of "het kan beter". Je snapt natuurlijk wel dat dat op degene die de vraag stelt vrij negatief overkomt. Maar hoe kan het anders? Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: "ik voel me heel goed" of "ik voel me heerlijk" of "ik voel me lekker moe" of "het gaat steeds beter en beter". Met de keuze van je woorden stuur je een signaal naar je brein dat je gevoelstoestand bepaald. Stuur je negatieve signalen dan zet je brein dit om in een negatieve gevoelstoestand, stuur je positieve signalen dan zet je brein dit om in een positieve gevoelstoestand. Hoe weet je of dit zo is? Probeer maar eens een negatieve zin met een hele positieve lading te brengen of andersom. Bijvoorbeeld "ik ben zo moe" met de lading of je je verheugt op een leuke avond stappen. Of "ik voel me heerlijk" met de lading of net je lievelingshuisdier overleden is. Dat lukt toch niet? Of wel? Om nog maar een paar zinnen van Tony Robbins te gebruiken "what's wrong is always available, so is what's right" en "where the focus goes the energy flows".

Je instelling hoe je je dag wilt gaan besteden
Als je s' morgens opstaat met een gevoel van "ik heb geen zin om uit bed te gaan" dan zet je de intentie eigenlijk al voor de hele dag. Je kunt dit patroon doorbreken door, zodra je wakker wordt, als het ware met een sprong uit bed te gaan en je meteen actief op te stellen. Je kunt bijvoorbeeld even wat lichte gymoefeningen naast je bed of in de badkamer doen. Ook kun je een paar goede ademhalingsoefeningen doen waarbij je even stevig door de neus inademt en langzaam door de mond laat ontsnappen. En wat ook goed werkt is "gekke bekken" trekken in de spiegel. Hiermee zet je direct je positieve gevoelstoestand in werking en daarmee begint je dag al heel anders. Je kunt ook terwijl je je ontbijt eet de activiteiten van die dag alvast op papier zetten en wat je ongeveer wilt bereiken. Dat geeft een heel ander gevoel dan de dag maar op je af laten komen. Ook hier geldt weer "oefening baart kunst". Het is een kwestie van even doorzetten en op een gegeven moment is je brein er zo aan gewend dat het niet anders meer wil
(het wil op deze manier gevoed worden).    » Naar pagina-2
$title
 
             Copyright ©   2010-2014                                Laatst bijgewerkt: 28 mei 2014                             Aanbevolen beeldschermresolutie: 1280x800