Naar de Homepage

Column van de week: De X-factor, maar er is ook een Y-factor.  © 
De X-factor is een factor die een bijzondere rol kan spelen in relaties. Waar het bij de X-factor allemaal om gaat is de magische, onverklaarbare factor die twee mensen aan elkaar bindt. Je kunt verliefd worden op iemand en je ook helemaal thuis voelen maar op een gegeven moment voel je toch dat je iets mist. Het vervelende is dat je ook niet precies weet wat je mist. Je krijgt op dat moment een soort heimwee gevoel, een verlangen naar het onbekende, een bepaald dwangmatig gevoel. En dat gevoel blijft je maar achtervolgen. Omdat de meeste mensen zich vastklampen aan het bekende en bang zijn voor het onbekende, blijven ze vaak maar in zo' n relatie hangen. En ons brein weet meesterlijk van alles te verzinnen om in de relatie te blijven hangen. Ach ze kan zo lekker koken en ze is wel lief, of ach hij helpt zo leuk met de kinderen en doet vaak de afwas, of de sex is toch lekker tussen ons? Nou zo kun je nog tientallen redenen verzinnen waarom je zou moeten blijven. Met andere woorden je "kakt in". Bij een relatie met een X-factor krijg je praktisch geen tijd om "in te kakken". Vrijwel geen dag is hetzelfde, er is altijd wel iets bijzonders. Je kunt geen genoeg van elkaar krijgen, zelfs na jaren niet. Er is veel passie (maar ook vaak heftigheid) en er is veel liefde en tolerantie. Je kunt je na jaren nog steeds verliefd voelen. Als er ruzie of onenigheid is dan ben je toleranter dan je ooit bij iemand anders zou zijn. Vaak begrijpen mensen jouw relatie met deze X-factor niet, maar je wil het liefst constant bij die persoon zijn. Het is je soulmate. We moeten echter dit voorbeeld van de X-factor niet verwarren met dezelfde situatie maar dan vanuit issues uit de kindertijd, waarbij één van de partners (of beide) in zijn partner datgene zoekt wat hij/zij bij zijn vader of moeder nooit heeft kunnen krijgen. Dit is geen echte X-factor en dat zal vroeg of laat ook uitkomen, wanneer de ruzies en het onbegrip steeds hoger oplopen. Dit is een ongezonde situatie die vanuit het onderbewustzijn in stand wordt gehouden. Liefde kan omslaan in haat en er kan een onhoudbare situatie ontstaan. Dit zou de Y-factor kunnen zijn waarbij je uiteindelijk met de relatie kapt. Het is goed om regelmatig stil te staan bij de X-factor en Y-factor om vast te stellen of je echt met je soulmate in een relatie zit of dat je als het ware met je surrogaat vader of moeder in een relatie zit. Hoe kom je daar nu achter? Omdat dit soort processen zich in het onderbewustzijn afspelen zou je een hypno-/ regressietherapie sessie kunnen doen om er achter te komen op welke manier je in een relatie zit.
Je kunt jezelf ook trainen om beter contact te maken met je onderbewustzijn door mee te doen aan mijn workshop "Meditatie & Visualisatie". Of je kunt meedoen aan mijn workshop "Je levensboom". Dit is een goede introductie voor Life design. Je leert daar een stuk van jezelf kennen en ook hoe je je levensdoelen in acties kunt omzetten. De workshop is bijzonder geschikt voor mensen die vanuit hun werk vaak beslissingen moeten nemen en voor mensen die vaak tegen beslissingen "aanhikken".

"Wait for your soulmate, it's never too late..."
                                                              (©  Ron Dokter)
$title
 
             Copyright ©   2010-2014                                Laatst bijgewerkt: 28 mei 2014                             Aanbevolen beeldschermresolutie: 1280x800