Naar de Homepage
Column van de week: De waarde van waardering.  © 
Ieder mens heeft behoefte aan waardering, is het niet op de ene manier dan is het wel op een andere. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat we als mens "op zoek zijn naar waardering". Maar wat is waardering nou eigenlijk? Wat zou het kunnen betekenen? Ik noem even een aantal mogelijkheden op: Je wil belangrijk gevonden worden / of je wil erkenning / of je wil respect / of je wil dankbaarheid zien / of je wil sympathie / of je wil dat iemand tevreden over je is / of dat iemand je leuk vindt / of je wil geaccepteerd worden. Het is in ieder geval goed om eens bij het woord waardering stil te staan en wat het voor jou betekent. Als je belangrijk gevonden wil worden, dan kun je je afvragen waarom je die behoefte hebt. Waar komt dat vandaan? Kan het zijn omdat je je ergens onbewust niet belangrijk voelt? Of is er vroeger als kind iets tegen je gezegd waardoor je deze behoefte nu (nog) hebt. Als je bijvoorbeeld respect wil, waar komt dat vandaan? Is het omdat je vaak in situaties komt waar respect krijgen een grote rol speelt? Hoe komt het dat zich dat uitgerekend bij jou zo manifesteert? Lijkt het net of veel mensen jou niet respecteren? Als je bijvoorbeeld leuk gevonden wil worden, waar komt dat vandaan? Vind je jezelf niet aantrekkelijk genoeg, of vind je jezelf niet intelligent genoeg, of ben je bang dat je er niet bij hoort, of vind je dat je mensen moet bezighouden/entertainen? Ook hier gaat het erom wat er onbewust in je leeft. Als je dankbaarheid wil zien, waar komt deze behoefte vandaan? Bij al deze vormen van waardering probeert onze psyche de balans te vinden tussen het geven en het krijgen van waardering. Dit gebeurt in ons onderbewustzijn. Dus als je op welke manier dan
ook veel waardering geeft en (onbewust) vindt dat je dat zelf niet genoeg krijgt zul je daar vroeg of laat last van krijgen. Onze psyche vindt dat er op dat moment geen balans is en probeert dat te herstellen. Helaas is het vaak zo dat er ook zogenaamde "valse overtuigingen" of "introjecties" of "onverwerkte kinddelen" een rol spelen op onbewust niveau. Dat betekent dat jij dan vindt dat je niet voldoende gewaardeerd wordt maar dat dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Je kunt jezelf afvragen waarom je zo'n grote behoefte aan waardering zou moeten hebben. Wat zegt dat over jou?

Echte waardering begint bij jezelf en wordt daarna pas weerspiegeld door je buitenwereld.

Wil je wat dieper op dit thema inzoomen, dan kun je een persoonlijke sessie aangaan. Neem dan contact op voor een afspraak.

Om meer inzicht in je onderbewustzijn te krijgen kun je ook meedoen met één van mijn workshops over "Meditatie & Visualisatie" of "Je levensboom".

"Appreciation starts within yourself..."
                                                              (©  Ron Dokter)
$title
 
             Copyright ©   2010-2014                                Laatst bijgewerkt: 28 mei 2014                             Aanbevolen beeldschermresolutie: 1280x800