Naar de Homepage
­­
Column van de week: The power of decisions...  © 
We staan er vaak niet bij stil maar iedere beslissing die je neemt verandert je leven compleet. Zo ook, alles wat er in je leven gebeurt was het gevolg van een beslissing. Je zult er versteld van staan hoe vaak we beslissingen uit de weg gaan of uitstellen. Waarom? Vaak omdat we onbewust niet weten wat er dan gaat gebeuren. Dit is dus op angst gebaseerd. Natuurlijk zijn er ook beslissingen die we bewust niet nemen omdat we de consequenties behoorlijk goed kunnen inschatten. Het is in ieder geval zo dat je voor iedere beslissing op een kruispunt in je leven staat.
Wat is het dan dat het nemen van een beslissing zo moeilijk maakt? Is het de angst voor mislukking, of de angst voor de pijn (bij jezelf of die je iemand anders bezorgt), of de angst voor afwijzing/afkeuring, of de angst voor misgunning/afgunst, etc. Door er bewust bij stil te staan waarom je de beslissing eigenlijk nog niet genomen hebt, ben je al een stuk verder. Het lucht op als je dat eenmaal weet en je kunt dan pas bekijken of die angst wel reëel is. Dat er überhaupt angst is komt ook weer vaak door ervaringen uit het verleden (meestal de kindertijd), opgeslagen in je onderbewustzijn. Aangezien je geen kind meer bent en sowieso meer levenservaring hebt hoeft het resultaat van jouw beslissing helemaal niet negatief uit te pakken. In plaats van tegen een beslissing aan te hikken kun je het ook zien als een uitdaging, als een les om je leven op een nieuw niveau te brengen. Door te denken "ik kan er alleen maar beter van worden" krijgt de beslissing al een hele andere dimensie. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je de beslissing neemt om je beslissing helemaal te schrappen. Je moet er dan wel helemaal achter staan, er mag geen "zeurend" gevoel over blijven. Als je wel helemaal achter je beslissing staat dan kun je het beste een lijstje maken van de mogelijke consequenties en deze zo goed mogelijk in detail uitwerken. Als je verzet voelt om dat lijstje te maken dan heeft dat waarschijnlijk nog met angst te maken. Dus wat houd je tegen om die beslissing te nemen? De meest succesvolle mensen zijn de mensen die de meeste beslissingen in hun leven hebben genomen. Sommige mensen zeggen "ik deed er jaren over om die beslissing te nemen". Eigenlijk is het zo dat ze jaren tegen die beslissing aan hebben gehikt, want de beslissing zelf nemen duurt slechts enkele seconden. Een beslissing nemen is dus in actie komen. Er zijn ook impulsieve beslissers, dit zijn mensen die op basis van een bepaald gevoel ineens een beslissing nemen. Dit kan heel vervelend zijn voor de omgeving maar ook voor de persoon zelf. In dit geval is het zeker de moeite waard om hier eens (onder begeleiding) bij stil te staan. De beslissingen die je nu neemt bepalen hoe je je vandaag voelt en wie je gaat worden in de toekomst. Kijk maar eens op je leven terug welke beslissingen je huidige levenspad hebben gevormd en welk gevoel je dat geeft. Als je tegen een moeilijke beslissing aanhikt en er maar niet aan toekomt of steeds maar uitstelt dan kun je bij mij een persoonlijke sessie volgen waarbij je inzichten krijgt in alle aspecten die met jouw beslissing te maken hebben. Neem dan gerust contact op. Je kunt ook aan de
workshop "Je levensboom" van de SEZO-training (Spirituele Emotionele Zelf Ontplooiing) meedoen. In deze workshop ervaar je waar je staat en hoe je aan de hand van het actiewiel je beslissing concreet kunt maken.

I believe that it's in your moments of decision that your destiny is shaped.                                                                                                                                                                                                                                                                         (©  Tony Robbins)
$title
 
             Copyright ©   2010-2014                                Laatst bijgewerkt: 28 mei 2014                             Aanbevolen beeldschermresolutie: 1280x800